Outsider art

Roger Cardinal schreef het boek “Outsider Art”. Dit was een van de eerste engelse boeken die geschreven werden over dit onderwerp. In dit boek werd de term outsider art voor het eerst geintroduceerd. Hier was het nog een synoniem voor art brut, een term die door de franse kunstenaar Jean Dubuffet jaren daarvoor was ingevoerd. Later word er een onderscheid gemaakt tussen de twee. Kort gezegd is outsider art een breeder begrip dan art brut. Onder outsider art vallen zowel art brut als andere kunstvormen (zoals o.a. self-taught en naïve art). Zie hier voor meer info over het verschil.
Interesse in geesteszieken, vreemdelingen en kinderen kwam voor het eerst voor bij Der Blaue Reiter groep. Hier waren Wassily Kandinsky, Auguste Macke, Franz Marc en Alexej Jawlensky onder andere lid van. Expressieve en zo weinig mogelijk gesofisticeerde werken waren erg belangrijk.
Dr. Walter Morgenthaler schreef een boek genaamd “Ein Geisteskrnker als Künstler”. Het boek ging over een van zijn patiënten Adolf Wölfli. Wölfli begon uit zichzelf te tekenen. Dit leek hem te kalmeren. Zijn werk stelde een zelfverzonnen levensverhaal voor. Hij maakt meer dan 1600 tekeningen en meer dan 1500 collages.

woldie wolfi
Een belangrijk moment was de publicatie van “Bildnerei der Geisteskranken” door Hans Prinzhorn. Dit was de eerste formele studie naar werken uit de psychiatrie. Dit boek beïnvloeden vele avant-garde kunstenaars zoals Paul Klee, Max Ernst en Jean Dubuffet. Dit waren kunstenaars die zelf niet leden aan mentale ziektes, ze waren zelfs geschoold, maar ze waren erg geïntrigeerd door de werken en het onderbewuste van de patiënten. Later werden aan deze groep ook kinderen toegevoegd omdat zij ook als een van de enige los staan van oordelen. Zij doen nog gewoon, zonder al te veel te denken.
William Kurelek werd opgenomen voor schizofrenie. Kurelek maakte het werk “The Maze”, een duister werk dat zijn jeugd moet voorstellen. Hij kon moeilijk communiceren met andere mensen maar door zijn tekeningen kon hij zich toch uiten.

The_Maze

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s