Museum Dr. Guislain

Het tweede luik in de collectie van het Museum Dr. Guislain is de outsiderkunst. Deze term duidt het spontaan en onconventioneel werk aan van kunstenaars die buiten het professionele kunstcircuit werken of in de marge van de samenleving opereren. Dit kunnen psychiatrische patiënten zijn, mensen met een verstandelijke beperking, mensen die geïsoleerd leven en moeilijk hun positie in de maatschappij vinden, maar evengoed speelse creatievelingen die in hun kunst onbedwingbaar hun eigen weg gaan.

De aandacht voor deze kunstenaars heeft twee bronnen: enerzijds in de ontdekking van de ‘naieve kunst’ en anderzijds in de psychiatrie. In 1928 exposeerde de kunsthistoricus Wilhelm Uhde in Parijs zijn autodidacte ‘schilders van het heilige hart’, die hij sinds 1912 verzamelde. In 1922 al publiceerde de Duitse psychiater en kunsthistoricus Hans Prinzhorn Bildnerei der Geisteskranken, waarvoor hij zo’n 5000 werken van psychiatrische patiënten verzamelde. Dit boek inspireerde vele kunstenaars, waaronder Jean Dubuffet die de term ‘art brut’ introduceerde, pure kunst, zoals de ‘champagne brut’ die hij plaatste tegenover culturele kunst. Sinds de jaren zeventig spreekt men over ‘outsider art’, een term die veel breder is.

Outsiderkunstenaars maken beeldend werk dat van talent, verbeelding en authentieke scheppingskracht getuigt. Hun werk staat helemaal los van beroepskunst, opleiding, traditie en stijl. Met hun opmerkelijke schilderijen, beeldhouwwerken en installaties raken ze een breed publiek. Vandaag is er steeds meer aandacht voor outsiderkunst in het officiële kunstcircuit en wordt outsiderkunst vaak naast hedendaagse kunst gepresenteerd.

Het werk  van outsiders is niet onder één noemer te vatten. Er zijn verhalenvertellers en  kunstenaars die vanuit een koortsachtige dwang een eigen wereld scheppen. Vanuit welke intentie dan ook, het beeld is altijd zonder aarzeling, trefzeker en overtuigend neergezet.

De collectie van het Museum Dr. Guislain startte met een kleine verzameling  beeldend werk van artistiek begaafde psychiatrische patiënten en mensen met een mentale beperking. In 2002 kende de verzameling een enorme uitbreiding: de internationaal gerenommeerde collectie van Stichting Collectie De Stadshof kreeg een nieuw onderdak in Gent. Deze topcollectie – van naïeve kunst tot art brut –  telt meer dan 6000 werken van bijna 400 outsiderkunstenaars als A.C.M., Herman Bossert, Nek Chand,  Paul Duhem, Luiz Figueiredo, Madge Gill, Siebe Wiemer Glastra, Bertus Jonkers, Pavel Leonov, Bonaria Manca, Markus Meurer, Michel Nedjar, Oswald Tschirtner, Willem van Genk en August Walla.

In de kunstcollectie van het Museum Dr. Guislain is er naast outsiderkunst ook plaats voor hedendaagse kunst met een link met geestelijke gezondheidszorg, zoals werk van Peter Granser, Gérard Alary, Jean Rustin, Koen Broucke, Philippe Vandenberg, Ronny Delrue en Marc Maet.

Het is van belang outsiderkunst, zowel historische als recente werken, te bewaren, te tonen en te onderzoeken. Het Museum Dr. Guislain draagt als expertisecentrum voor outsiderkunst bij tot de ontsluiting en verspreiding ervan.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s