Jean Dubuffet

Jean Dubuffet (Le Havre, 31 juli 1901 – Parijs, 12 mei 1985), was een Franse kunstenaar die aan de wieg van de Outsider Art stond. Dubuffet studeerde aan de kunstacademies van Le Havre en Parijs, maar moest uiteindelijk zijn aspiraties opgeven om de wijnhandel van zijn vader over te nemen. Hij hield dit vol tot 1942, vanaf toen besloot hij zich weer op kunst te richten. Hij creëerde een simpel, ruwe stijl, waarbij hij naast verf ook gebruik maakte van asfalt, zand en andere niet conventionele materialen.

Dubuffet had een grote belangstelling voor tekeningen van geestelijk minder begaafden, gedetineerden en kinderen. Hij verzamelde de werken en gaf het de naam Art Brut. Later werd deze term ook op zijn eigen werk toegepast.

Jean Dubuffet zocht naar een manier om kunst te creëren die helemaal lost stond van elke intellectuele inmenging. Zijn werk zag er dan ook vaak kinderlijk en primitief uit. Rond 1961 begon Dubuffet te experimenteren met muziek en geluid en werkte hij daarbij samen met de Deense schilder Asger Jorn, die bekend staat als een van de oprichters van de COBRA beweging. Vanaf 1962 limiteerde hij zich in zijn werk tot de kleuren rood, blauw, zwart en wit. Later in de jaren ’60 focuste hij zich steeds meer op sculpturen die hij vervolgens verfde met vinyl verf.

Aan het eind van de jaren ’60 begon hij met het creëren van grote, sculpturale omgevingen, waarbij je als kijker omgeven werd door het door hem gecreëerde beeldlandschap.

Dubuffet stierf in 1985 in Parijs.

Voor meer informatie over Jean Dubuffet:

WikiArt
RKD database
Wikipedia

Een kort overzicht van zijn werk:

Landscape of Algeria, 1919

Fear, 1924

Léautaud sorcerer Redskin, 1946

Arab camel saddled, 1948

Barbe anger 1958

Comings and goings, 1965

The Auditor, 1967

Successful Campaign, 1975

Monument with Standing Beast, 1984

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s