Jacqueline de Bruin (1962)

Jaqueline de Bruin gebruikt als uitgangspunt vaak gebeurtenissen. Dit hoeven geen wereldschokkende voorvallen te zijn, een theatervoorstelling, tv-programma’s, trouwerijen,… zijn vaak inspiratiebronnen. Bij theatervoorstelling en musicals gebruikt ze vaak de programmaboekjes als beginpunt. Hier maakt ze kleurrijke, fantasievolle schilderijen van. Omdat de gebeurtenissen vaak sociale situaties zijn, is het menselijk figuur in haar werk erg aanwezig. De mensen die ze weergeeft zijn vaak gebaseerd op mensen die aanwezig of juist afwezig waren, maar het gevoel met de realiteit gaat geheel verloren. Dit komt mede door haar manier van werken. De Bruin herneemt stukken uit haar werk waar ze dan terug overheen schildert, ze zet laag op laag, haalt stukken uit haar werk en herhaalt deze,…
Jaqueline de Bruin maakt deel uit van de organisatie ‘t Rondeel. Ondanks dat de mensen die hier hun werk exposeren niet erkend worden als de grote der grote als het aankomt op outsider art, vond ik ze wel de moeite waard te vermelden.
Expressie is ook een erg belangrijk thema in haar werk. Vaak zijn het eerder negative, extreme gevoelens die de blikken van de figuren in het werk doen oproepen. Er zit een soort consequentie in haar manier van weergeven dat al haar werken naast elkaar een reeks zouden kunnen zijn, zonder dat dit ooit de intentie was.

Jaqueline de Bruin  jaqueline

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s